

# Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.)

### **IDIOMA EXTRANJERO: Inglés**

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- □ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja **no** se entrega y hay que responder **todos** los bloques de la propuesta elegida, A o B.

### **PROPUESTA A**

## BULLY<sup>1</sup> FOR YOU

(1)The makers of a controversial computer game about bullying have decided to go ahead and launch it despite calls for it to be banned. In the game, (2) players take on the role of a new student at a school and have to fight the bullies, by punching them or hitting them with a baseball bat.

Critics have said that the game encourages violence, but the makers deny this and say that, while there is violence in the game, it is just an amusing look at school life, besides which, the violence in the game is directed against the bullies to protect pupils who are being bullied. The makers also say that players will learn to stand up to bullies.

- (3) A British politician, a former minister, has called for it to be banned as it might affect the way young people perceive violence.
- (4) Anti-bullying charities have said that the game might make people respond violently to bullies, which might make things more complicated and result in injuries.
- <sup>1</sup> Bully: Someone who hurts or frightens someone who is smaller or less powerful than them, often forcing them to do something they do not want to do.

### QUESTIONS

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer.

**NO** marks are given for only true or false.

- 1. The makers of the computer game decided not to release it. False
- 2. In the game, the player takes on the role of a bully. False.
- 3. A British politician has spoken in favour of the game. False.
- 4. Anti-bullying charities think that people might get hurt because of this game. *True*.

### II. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

# A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 1. Forbidden. Banned
- 2. Incites. Encourages
- 3. Defend yourself against. Stand up
- 4. Makes someone feel fear. Frightens

# B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 1. Write two words from the text that include the same sound as "take" /eɪ/. (0.5). *makers, game, players, take, baseball.*
- 2. Write two words from the text that include the same sound as "needed" /Id/. (0.5). *decided, directed, bullied, complicated*.

# III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

Fruit is healthier than chocolate.	Chocolate is not as healthy as fruit.
2. Alice in Wonderland is a 2010 fantasy adventure film. It was directed by Tim Burton.  Also: Alice in Wonderland is a 2010 fantasy adventure film which was directed by Tim Burton.	Alice in Wonderland, which was directed by Tim Burton, is a 2010 fantasy adventure film.
3. Where do you live, Alice?	The White Rabbit asked <i>Alice where</i> she lived.
4. Mary was sorry she had eaten so much.	Mary wished <b>she</b> hadn't eaten so much
5. The Headmaster greeted the new student.	The new student was greeted by the Headmaster.
Write the correct question for the underlined words. 6.It took him two minutes to prepare a lovely cup of hot chocolate.	How long did it take him to prepare a lovely cup of hot chocolate?

# IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

Write your opinion on computer games.



# Pruebas de acceso a enseñanzas universitarias oficiales de grado (Bachillerato L.O.E.) IDIOMA EXTRANJERO: Inglés

- No se permite el uso del diccionario ni de ningún otro material didáctico.
- □ Las preguntas deberán ser respondidas en Inglés.
- ☐ Duración de la prueba: 1 hora y 30 minutos.
- Esta hoja **no** se entrega y hay que responder **todos** los bloques de la propuesta elegida, A o B..

### **PROPUESTA B**

### NOTTING HILL CARNIVAL

Notting Hill is a small area in West London but every year two million people come from all over the world to have fun. The carnival takes place at the end of August each year, and the main days are Sunday and Bank Holiday Monday.

The festival started as a local West Indian event. But though it started as a small procession through the streets of Notting Hill, it is now a huge multicultural arts festival. In fact, it is the largest festival in Europe. Only the Rio Carnival in Brazil is bigger.

At the heart of the festival is a spectacular parade. The Carnival route is three miles long and hundreds of groups move along it. There is music, decorated floats, elaborate costumes and dancing. It is a very loud festival because there are 45 static sound systems in the street playing reggae, soul, hip hop, funk, house and garage music. In addition, there are three live stages where artists from all over the world perform.

But there's a lot more to the festival than just music. There are 300 food stalls selling exotic international food, so you won't go hungry. There's theatre and arts and crafts, too.

You can sing and dance or you can just watch. But there's no need to be quiet. You can buy whistles and blow them to make lots of noise! The Notting Hill Carnival welcomes visitors and tourists. Its motto is 'Every spectator is a participant'.

### **QUESTIONS**

I. READING COMPREHENSION. (2 POINTS) (0.5 points for each correct answer)

Add TRUE or FALSE and **copy the evidence** from the text to support your answer.

**NO** marks are given for only true or false.

- 1. The carnival happens every two years.
- 2. It isn't difficult to buy food at the carnival.
- 3. The food stalls sell international food.

# III. LEXICON / PHONETICS (2 POINTS):

# A. LEXICON. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

Find words or phrases in the text that mean the same as these given.

- 5. Enjoy.
- 6. Big.
- 7. Entertain people by dancing, singing, acting or playing music.
- 8. Slogan.

# B. PHONETICS. (1 POINT) (0.25 points for each correct answer)

- 2. Write two words from the text that include the same sound as the underlined sound in "sea" /i: / (0.5)
- 3. Write two words from the text that include the same sound as "car" /a:/. (0.5)

## III. USE OF ENGLISH. (3 POINTS) (0.5 for each correct answer)

Rewrite the following sentences starting with the words given.

6. Rio Carnival in Brazil is bigger than Notting Hill Carnival.	Notting Hill Carnival is not
7. I prefer to go to the cinema this evening.	I'd rather
8. They didn't have much money. They didn't go to Notting Hill Carnival.	If they
9. Why don't we go to Notting Hill Carnival?	Mary suggested
10. John repaired my computer.	I
Write the correct question for the underlined words:     Peter went to Notting Hill Festival last year.	?

# IV. COMPOSITION. (3 POINTS)

Write a composition of between 100 and 125 words on the following topic:

Describe your favourite festival.

4.	The Notting Hill Carnival is a small West Indian event.